Коронавірус
Як передається коронавірус?
Відомо, що коронавіруси присутні в ареалі тварин,
деякі з них мутували і стали заразними для людини. Відповідно, коронавірусна
інфекція є зооантропонозом, тобто можливе зараження від тварини та від людини.
Отже, імовірна передача коронавірусу від тварини до
людини та поміж людьми:
• при
контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини;
• при
безпосередньому контакті із зараженими тваринами – через немиті руки;
• при
вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів,
яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.
Оскільки новий китайський коронавірус ще перебуває у
процесі дослідження, ученими достеменно ще не виділено всіх тварин групи
ризику. Проте вже зрозуміло, що значно більшу епідеміологічну небезпеку
становить поширення вірусу саме від людини до людини – через респіраторний
механізм передачі.
Увага, міф про посилки з Китаю!
Злим жартом є історія про китайські посилки
АліЕкспресу з коронавірусом (або коронавіруси АліЕкспресу), адже коронавірус є
нестійким у зовнішньому середовищі й точно не може бути надісланим у конверті
чи посилці, включно через банани!
Для передачі коронавірусної інфекції вірус має бути
або в краплинах слини чи виділень із носа хворого, або безпосередньо через
споживання погано термічно обробленого м’яса інфікованих коронавірусом тварин
чи риби, наприклад, через суші.
Ознаки та симптоми коронавірусу :
Коронавірусні інфекції можуть мати клінічні прояви
різного перебігу та різного ступеня важкості.
Прояви звичайної гострої респіраторної інфекції
(ГРВІ):
• гарячка;
• головний
біль;
• кашель;
• закладеність
носа;
• біль
у горлі;
• порушення
дихання.
Прояви, визначені як Близькосхідний респіраторний
синдром (MERS-CoV):
• гарячка;
• кашель;
• діарея;
• порушення
дихання;
• можлива
смертність (у третини хворих, особливо на тлі супутніх хвороб).
Прояви, визначені як Тяжкий гострий респіраторний
синдром (SARS-CoV):
• грипоподібні
прояви, гарячка понад 38 °C;
• біль
у м’язах;
• слабкість,
сонливість;
• головний
біль;
• біль
у горлі;
• проблеми
з диханням, розвиток дихальної недостатності;
• розвиток
вірусної пневмонії, що швидко переходить у бактеріальну;
• висока
ймовірність смерті.
Як уже повідомляє ВООЗ, інкубаційний період, тобто
період від зараження китайським коронавірусом до появи перших ознак хвороби,
триває від 2 до 10 днів, хворі в інкубаційний період є потенційно заразні. Цей
коронавірус найчастіше спричиняє стрімкий розвиток пневмонії (запалення
легенів), що має важкий перебіг і може спричинити смерть.
Коли йти (звертатися) до лікаря?
• Висока
температура, понад 38 °C;
• сильний
головний біль, ознаки інтоксикації, сонливість;
• блювання;
• важка
діарея (пронос), ознаки зневоднення (слабкість, запаморочення);
• проблеми
з диханням, задишка;
• кашель,
що важко стримати;
• вологий
кашель із виділеннями зеленого кольору, можливі прожилки крові
• загострення
супутніх хвороб, наприклад, поява ознак порушення роботи серця (сильна
задишка), нирок (зміна кількості, кольору, прозорості сечі).

Профілактика коронавірусу. Як захистити себе від
хвороби:
Існуючі вакцини не є ефективні для профілактики
нового виду коронавірусу. Вчені тільки-но розпочали роботу в цьому напрямку.
Проте захистити себе від хвороби, спричиненої
коронавірусом, можна, дотримуючись таких рекомендацій:
• утриматися
від поїздок до Китаю на момент спалаху інфекції;
• уникати
контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);
• регулярно
мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким
хворим на ГРВІ;
• при
контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на
слизові оболонки та інші поверхні тіла;
• не
торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові
оболонки;
• користуватися
деззасобами; провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де
перебував хворий;
• правильно
використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними,
медперсонал) – доцільно у приміщенні, міняти через кожні 30 хвилин;
• хворому
з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками,
прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;
• не
вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно
приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.
